Piecing guide part 1, cutting ピーシング法 その一、切り方。

This is my guide for the perfect piecing. It may seem to be a bit too much precision involved. However I do this way to eliminate the possibility of mistake and to get good result. Hope it helps anybody.

私がピーシングをするときは、こんな風に角をつつきながらやります。細かすぎるのかもしれません。でもこれはどこかで起きるかもしれない間違いの可能性を減らすため、そして綺麗にトップを仕上げるために必要だなと、思っております。ご参考になりますでしょうか。

 

How to cut the fabric.

布の切り方(インチ法を使っています)

Here I am cutting full width of fabric. The first thing I do is squaring up the edge. I fold the fabric in half without causing any twist and place a ruler parallel to the fold. If you fail this, the cut line will be V shaped at the fold.

ここでは、全幅の布を切っています。最初にすることは布端をまっすぐそろえること。布をねじれの無いように半分に折り、折り目に定規をきっちり合わせます。曲がったまま切ると、布を広げた時、折り目が山か谷になってしまいます。ruler placement for squaring

I like using Creative Grid’s ruler because they have nice thin broken lines. If I use a solid line for alignment I can’t actually see where the fabric end or fold is because it is under the line and hiding. If I use a broken line I can see if fabric edge is on the top end, middle or bottom end of line. That way I can be more precise. In the photo above, the fold of fabric is on the top end of broken line.

私の愛用の定規は、クリエイティブグリッド製です。こちらの定規には細い破線が使われています。実線をあてて定規を置くと、線の下に隠れて布の端がよく見えません。破線の部分にあてると布端が定規線の上端、真ん中、下端、どこにあるのかが見え、よりまっすぐに定規を置くことができます。上の写真では、破線の上端に布の折り目が来るように、定規を置いています。

The photo below is a sample of the ruler slightly placed crocked. On the left side fabric’s fold is on the bottom of line but on the right it is slightly above. It will make a difference at the bottom end of ruler, 22″ below from the fold.

これは、定規が少し曲がっておいてある様子です。右端では破線の下の方に布の折り目が来てますが、右端では上にはみ出しています。このくらいの違いですが、定規の下端、22インチも下に行くと、かなりのずれとなります。

crocked ruler

 

Trim the edge of fabric.

布端を切り落とします。

squaring

Now I cut this fabric 2 1/2″ wide. I place the ruler using the broken line as above. If I am cutting 2″ or 3″ wide, I use other end of ruler in order to avoid using that solid line.

この布を2.5インチ幅に切ります。定規は前述のようには線を使って、きっちり当てます。もし2インチや3インチといった幅に切るときは、破線で幅を図れるように定規をひっくり返します。

ruler placement for cutting.jpg

Now I am cutting this 2 1/2″ wide strip of fabric to  2 1/2″ squares. If I have to turn the fabric around in order to cut from the left end (I am right handed), I move myself to the other side of table rather than fabric or lift and turn my cutting board still fabric on it. That way I can keep fabric straight as it has been cut. If I move the fabric, I am going to distort it and making it straight again is an extra job.

Always check the top and bottom edge of fabric are parallel to the ruler before you measure the size of cut you need and then cut it to the size. If the left edge became not square to the ruler somehow, trim it to square. We don’t want diamond shape.

そして、この2.5インチ幅の布を2.5インチの正方形に切ります。私は右利きなので、左端から布を切るのですが、布の向きを変える必要があるときは、私自身が机の反対側に動くか、布を載せたままのカッティングボードをひっくり返します。布を動かしてしまうと、きっちりまっすぐに戻すにはとても時間がかかるので、できるだけさけましょう。

正方形を切りだすときは、最初に必ず定規が布の上下端に水平になっていることを確認します。そして、長さを測って、切ります。もし何らかの原因で、左端が垂直に落ちてきていないときは、切り直します。

cutting piece

 

Continue to the actual piecing activity.

では、次はピーシング。

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One thought on “Piecing guide part 1, cutting ピーシング法 その一、切り方。

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